lauantai 16. maaliskuuta 2013

sämpylät

Samalla kun ompelin tyynyä, oli sämpylätaikina nousemassa. Tosin taikinan teko oli aloitettu jo 6 päivää sitten juuren hapattamisella. Kodin kuvalehdessä oli ohje happaman vaalean leivän tekoon. Halusin kokeilla sitä, happani muttei noussut. Olisikohan pitänyt? Leipoutui hyvin ja makukin hyvä, oikeastaan aika normi sämpylä. Lehdessä oli myös ohje ruisleivän juureen, mutta tästä oli helppoa aloittaa. Juuren pitäisi olla vellimäistä enkä tällä ohjeella sellaista saanut, joten lisäsin nesteen määrää. Pidin jääkaapin päällä lämpöisessä välillä sekoitellen ja ruokkien. Jauhot pitää punnita, ehkä siinä olikin vika kun vaakani on mitä on. Uusi pitäisi hommata.

Hapan vaalea leipä, juuri: 

250g esim täysjyväjauhoja
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 rkl hunajaa

Ruokitaan kahden päivän välein samalla määrällä nestettä ja jauhoja, alkoi tuoksua happamalta neljän päivän jälkeen mutten ehtinyt leipoa silloin. Sitten melko normi taikina ja kohoamaan, sämpylöiksi ja uuniin. Ovat aika painavia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!
Kivaa kun piipahdit ja tervetuloa uudelleen ;)