sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

paloturvallisuuden tarkistus

Eilen viesteilin Tilkunviilaajan kanssa edelliseen postaukseen liittyen videonauhan paloturvallisuudesta. Olin jo kokeillut kutomon ulkopuolella, ettei palanut. Piti vielä toistaa empiiristä tutkimusta: ei pala! Kuvassa näkyvällä tikkumäärällä sain nauhan katkeamaan, sulamaan ja hiiltymään. Liekkejä näkyi vain tikuista. Onneksi! Aion kuitenkin olla varovainen avotulen suhteen, ei olisi kivaa, jos kangas hajoaisi taivaan tuuliin.
Puuvillan palo-ominaisuuksia piti myös testata. Tuulenvire ulkona sammutti liekin, siirryin sisätiloihin kokeilemaan. Paha paha, tulella ei saa leikkiä ;)

 


 
Lopputulema: puuvillainen poppana palaa iloisella liekillä, kalalanka ei ilmeisesti tiiviytensä vuoksi pala samalla tavalla. Palaneen käry oli kohtalainen.

Kumpi on parempi tekokuitu vai luonnonkuitu? Jään luonnonkuitujen puolelle, vaikka palaakin iloisesti. Tekokuidun kytemisen yhteydessä syntyvät palokaasut ovat vaarallisempia kuin liekit!!!


Tulitikkuleikit on nyt tässä - tuli on hyvä renki mutta huono isäntä!


Hienotar


ps. onko palovaroittimet kunnossa ja testattuina?


4 kommenttia:

 1. Eipä ole monestikaan tullut mietittyä miten mikäkin kangas palaa. Sen kyllä muistan, että joskus kun mietin vauvan kantokopan päällystämistä, niin arkailin asiaa, kun en tiennyt mikä kangas olisi paloturvallinen. Tällainen muisto tuli mieleeni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä mieti, keskustelu heräsi kangasta kutoessani. Elokuvateatterien filmien paloista mietintä kirposi. Toivottavasti vältymme epäonnelta!

   Poista
 2. Lapsena poltettiin filkkaa pihalla. Sytytettiin suurennuslasilla. Olen testaillut myös silkinpalojen aitoutta polttotestillä. Keinokuuitu sulaa, mutta silkki palaa. Videonauhan ongelmahan ei ole syttyminen vaan siinä olevat myrkylliset metallit ja muut aineet, joita ei ole koskaan tarkoitettu ihokosketukseen.

  VastaaPoista
 3. Juuri näin. Minäkin olen sammuttanut yhden palavan pöydän lapsena, kun veli brännasi filmiä. Kiitos tiedoista videonauhaa koskien!

  VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!
Kivaa kun piipahdit ja tervetuloa uudelleen ;)